غذا خوردن و تامین مواد مغذی مورد نیاز برای سلامتی ضرورت دارد افزون بر کیفیت مواد خوراکی مصرفی برای استفاده از آنها در بدن بایستی این مواد تحت فرایند هضم و جذب قرار گیرند مشکلات دستگاه گوارش می تواند این روند را دچار اختلال کرده و لذت غذا خوردن را کاهش دهد. گلایه های متداول از قبیل نفخ معده، ترش کردن،   احساس سنگینی پس از صرف غذا و حالت تهوع همگی نشان از مشکل سوء هاضمه است.
معمولا مشکل سوء هاضمه پس از صرف غذای خاص بروز می کند و در طی چند ساعت برطرف می شود و حذف این  موادخوراکی از برنامه غذایی به رفع مشکل سوء هاضمه کمک می کند برای مثال می توان مواد خوراکی پرچرب را نام برد که برای بسیاری از ما مشکل آفرین است . سوءهاضمه‌هایی که مدت بیشتری طول می‌کشند معمولاً با تولید اسید معده ارتباط دارند. اگر دریچه سر معدی ضعیف یا خراب شود، مایع اسیدی معده ممکن است به سمت مری آمده و ترش کردن را باعث شود. نفخ معدی و آروغ زدن به سبب بلع هوا در حین غذا خوردن و  تند غذا خوردن یا مصرف نوشیدنیهای گاز دار بروز می کند.
پرهیز از نوشیدنیهای گازدار، تمرین برای کم کردن سرعت صرف غذا همچون مصرف غذا با چنگال، نخوردن آب در حین صرف غذا، رعایت فاصله زمانی بین زمان غذا خوردن و خوابیدن و کاهش حجم غذای مصرفی در یک وعده به رفع این قبیل مشکلات کمک شایانی می کند.
برخی از مشکلات سوء هاضمه ریشه در زخم معده و دوازدهه دارند و در برخی افراد بدون وجود زخم، مشکل سوء هاضمه دیده می شود که عمدتا به دلیل مشکلات صفراوی و یا در نتیجه استرس و دیگر هیجانات روحی می باشد که با نام سندرم روده تحریک پذیر شناخته می شود.
مشکل در دفع نیز از جمله مسائل آزار دهنده برای افراد می باشد به افرادی که از مشکل یبوست رنج می برند مصرف فیبر به میزان 30 گرم در روز از طریق خوردن غلات، میوه ها و سبزیها توصیه می شود به علاوه برای حفظ سلامتی و بهبود عملکرد دستگاه گوارش مصرف 8 لیوان آب در روز را نباید فراموش کرد.
در سوء هاضمه یکی از راههای درمان و رفع مشکل استفاده از عصاره های گیاهی شناخته شده است. طیف متنوع  عصاره های گیاهی تقریبا مشکلات مختلف سیستم گوارش را رفع کرده و تسکین می بخشند برخی از این عصاره های گیاهی با کاربرد آنها در اینجا به شما معرفی می شوند.
در خصوص مشکل رفلاکس معدی و برگشت غذا به مری به سبب شل بودن دریچه سر معدی عصاره گل بابونه (Chamomile) مفید می باشد.  
احساس سنگینی و دیر هضمی غذا از موارد آزار دهنده می باشد آنزیمهای پروتئولیتیک مانند برومئولین موجود در میوه آناناس و پاپایین موجود در پاپایا هضم پروتیین را تسریع  می کنند. این آنزیمها بهتر است بین 30 تا 45 دقیقه پیش از غذا مصرف شوند تا به معده در هضم بهتر غذا کمک کنند.
دانه های رازیانه در درمان دل پیچه، نفخ و باد شکم موثر است و این خواص را به سبب وجود روغن فرار با نام anethole در این دانه ها دانسته اند.
از دیگر گیاهان با خواص درمانی متعدد به زنجبیل می توان  اشاره کرد. زنجبیل به واسطه دارا بودن روغن فرار و اسانس معطر با نام گینگرول در درمان سوء هاضمه سودمند شناخته شده است سابقه استفاده از زنجبیل در دردشکم ، حالت تهوع و اسهال به قرن 4 قبل از میلاد مسیح بر می گردد. زنجبیل می تواند حرکات معدی را بهبود بخشیده و خاصیت ضد گرفتگی و اسپاسم را دارد. این گیاه برا ی رفع تهوع بارداری نیز مفید بوده ومصرف آن  هیچ گونه خطری برای جنین و مادر ندارد.
از گیاهان بومی و سنتی ایران، که در درمان و تسکین نفخ و گرفتگی و درد شکم کاربرد دارد زیره سبز را می توان نام برد. این گیاه حاوی Carvone و Limonene بوده  همچنین ترکیبات معطر موجود در آن به واسطه روغن موجود در دانه  این گیاه  خاصیت ضد میکروبی را ایجاد می کنند.
آلوورا توسط سازمان غذا و دارو آ مریکا به عنوان یک ترکیب ملین سریع الاثر در رده گیاه سنا معرفی شده است البته  مصرف آلوورا به بیماران کلیوی توصیه نمی شود.
یکی دیگر از ترکیبات طبیعی که برای سلامت روده و دستگاه گوارش سودمند است نشاسته برنج تخمیر شده است که در ژاپن و شرق آسیا بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد و امروزه در قالب مکمل در دسترس مردم سایر نقاط جهان است در واقع این ترکیب نوعی پری بیوتیک بوده رشد باکتریهای مفید و مناسب در روده را افزایش داده از این راه به هضم و جذب بهتر مواد مغذی کمک می کند و به تغییر pH روده و بهسازی محیط روده می انجامد.
استفاده از این عصاره ای گیاهی با همدیگر مشکل سوء هاضمه را به خوبی رفع می کند و در حفظ سلامت محیط دستگاه گوارش موثر بوده و لذت غذاخوردن بدون ترس از مشکلات بعد از صرف غذا را دوچندان می کند.