محققان پژوهشگاه ملی زیست فناوری و مهندسی ژنتیک با استفاده از اسانس گیاهان مکمل‌های غذایی تولید کردند که می‌تواند جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیک مورد استفاده در دام، طیور و آبزیان باشد.


عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی زیست فناوری و مهندسی ژنتیک با بیان اینکه در این تحقیقات اقدام به تولید مکمل‌های غذایی برای دام، طیور و آبزیان کردیم، گفت: از جمله مکمل‌هایی که اخیرا بر روی آن مطالعات زیادی صورت گرفته است، مکمل‌های جایگزین آنتی بیوتیک‌های محرک رشد هستند که امروزه برای تولید محصولات ارگانیک بسیار مطرح هستند.
 
وی با تاکید بر اینکه در دنیا مصرف آنتی بیوتیک‌های محرک رشد برای دام و آبزیان غدغن شده است، اظهار داشت: از این رو محققان به دنبال جایگزین‌هایی برای این مواد هستند تا بتوانند همانند آنتی بیوتیک‌ها مانعی برای افزایش آلودگی و جلوگیری از رشد پاتوژن‌ها در دستگاه گوارشی دام شوند ضمن آنکه بهبود عملکرد دام و طیور را نیز به دنبال داشته باشند.
 
ایشان، تولید مکمل‌های پلیمرهای زیستی غنی سازی شده با اسانس‌های گیاهی را از دستاوردهای این مطالعات ذکر کرد و ادامه داد: در تولید این مکمل غذایی از فرمولاسیون‌های مختلفی استفاده کردیم و در آنها از اسانس‌های گیاهی که نقش ضد میکروبی مانند «آویش» و «پونه» در پلیمرهای زیستی استفاده شد.
 
مجری طرح با بیان اینکه این ترکیب به صورت انکپسوله شده و یا به صورت غنی سازی شده تولید شد، خاطر نشان کرد: در این پروژه این اسانس‌ها به صورت انکپسوله در آمده و در پلیمرهای زیستی مورد استفاده در این مکمل‌ها استفاده شد تا ماندگاری آنها را در دستگاه گوارش افزایش دهیم.
 
وی با تاکید بر اینکه این کپسول در بافت هدف رها می‌شود، اضافه کرد: این مکمل‌ها به صورت اسپری بر روی خوراک دام و طیور اسپری می‌شود و با بلع آن از سوی دام و طیور مانع از رشد قارچ‌ها و پاتوژن‌ها و همچنین مانع از ایجاد آلودگی‌های مجدد دام به عوامل بیماری‌زا می‌شود.
 
ایشان به بیان عملکرد این مکمل غذایی در بدن طیور و آبزیان پرداخت و گفت: پس از آنکه این مکمل غذایی توسط دام و طیور مصرف شد اثرات ضد میکروبی و مفیدی در داخل دستگاه گوارش در بدن حیوان بر جای خواهد گذاشت ضمن آنکه باعث افزایش هضم و جذب مواد مغذی می‌شود و بهبود عملکرد دام و طیور می‌شود.