بتاکاروتن متعلق به گروه رنگدانه های معروف به کاروتنوئیدها، در میوه ها، سبزیجات و غلات سبوس دار وجود دارد و در آزمایشگاه نیز ساخته میشود.
تقریبا تمامی سبزیجات و میوه های با رنگ زرد، نارنجی و قرمز غنی از رنگدانه بتاکاروتن هستند. در جدول زیر مقدار کاروتن موجود در برخی از آنها آورده شده است:
میکروگرم بتاکاروتن در ۱۰۰ گرم سبزیجات
۴۵۰ کلم بروکلی
۸۲۸۵ هویج
۳۸۴۲ برگ سبز انواع کلم
۱۵۰۰ کاسنی سالادی (اندیو)
۳۷۹ لوبیا سبز
۵۲۲۶ کاهو
۶۳۰۰ برگ خردل هندی
۳۱۰۰ کدو تنبل
۵۶۲۶ اسفناج
۸۵۰۹ سیب زمینی شیرین
۳۶۴۷ برگ چغندر
۴۴۹ گوجه فرنگی
۱۹۱۴ بولاغ اوتی
میوه ها
۱۰۹۴ زرد آلو
۲۰۲۰ طالبی
۳۷۴ گوآوا
۴۴۵ انبه
۷۱ پرتقال
۲۷۶ پاپایا
۲۵۳ میوه خرمالو
۱۹۰ آلو
۳۰۳ هندوانه
گیاهان داروئی
۳۱۴۲ ریحان
۳۹۳۰ گشنیز
۵۰۵۴ جعفری
۲۲۶۴ آویشن
آجیل
۳۳۲ پسته
۱۲ گردو
بتا کاروتن در کاهش علائم آسم ناشی از حرکات ورزشی؛ پیشگیری از ابتلا به سرطان، بیماری های قلبی، آب مروارید و دژنراسیون ماکولا وابسته به سن؛ درمان ایدز، اعتیاد به الکل، آلزایمر، افسردگی، صرع، سردرد، سوزش معده، پرفشارخونی، ناباروری، پارکینسون، روماتوئید آرتریت، شیزوفرنی، و اختلالات پوستی مانند سوریازیس و برص بکار میرود. برای کاهش احتمال مرگ و شب کوری در دوران بارداری و همچنین اسهال و تب پس از زایمان، مصرف بتاکاروتن مفید خواهد بود.
در برخی از افرادی که به راحتی دچار آفتاب سوختگی میشوند، مانند مبتلایان به بیماری ارثی Erythropoietic protoporphyria (EPP)، استفاده از بتا کاروتن به کاهش خطر ابتلا به آفتاب سوختگی کمک میکند.
خوردن روزانه ۵ وعده از میوه و سبزیجات تازه میتواند ۶ - ۸ میلیگرم بتاکاروتن را برای بدن تامین کند.
مکانیسم آن چگونه است؟
بتاکاروتن در بدن به ویتامین A تبدیل میشود: ویتامین ضروری برای بدن که با خواص آنتی اکسیدانی خود به محافظت از سلول ها در برابر انواع آسیب های وارده کمک میکند. کمبود ویتامین A ممکن است باعث شب کوری، خشکی چشم، عفونت چشم، مشکلات پوست و رشد آهسته شود.